Coada șoricelului este una dintre cele mai întâlnite plante medicinale, ce crește pe solurile aspre, pășuni sau la marginea drumurilor. Are frunze de culoarea verde închis și multe flori albe sau roz, care pot fi recoltate pentru a obține diferite preparate medicinale benefice organismului.
Beneficii:
Îmbunătățește funcțiile digestive
Alcaloizii și flavonoidele, pe care le conțile în cantități mari, ameliorează durerile și afecțiunile digestive. Coada șoricelului este recomandată pentru tratarea problemelor digestive precum și cele ale sindromului de colon iritabil. Această plantă medicinală este indicată în cazul balonărilor, durerilor de stomac și în caz de constipație.
Bun cicatrizant
Este planta medicinală recunoscută pentru proprietățile sale reparatorii și cicatrzante asupra țesuturilor. Extractele de frunze au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ce ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor.
Ceaiul din coada șoricelului pentru tratarea infecțiilor ușoare
Ceaiul favorizează transpirația și poate duce la scăderea temperaturii, iar asta îl face un adjuvant natural în cazul răcelilor și gripelor sezoniere. Are proprietăți astringente și ajută la tratarea secrețiilor nazale sau lăcrimării ochilor.
Echilibrează sistemul hormonal
Datorită flavonoidelor din compoziție, ceaiul din coada șoricelului poate echilibra sistemul hormonal și poate atenua stările de nervozitate și slăbiciune.
Reglează tensiunea arterială
Ceaiul consumat cu regularitate poate scădea tensiunea arterială ridicată și poate avea rezultate pozitive și în cazul persoanelor care se confruntă cu boli cardiovasculare.
Ceaiul de coada șoricelului mai are și alte beneficii: susține regenerarea ficatului, elimină toxinele la nivelul pielii, calmează durerile menstruale, împiedică retenția de apă în organism.